Hogyan tartsuk tisztán a hűtőszekrényt?

Hogyan tartsuk tisztán a hűtőszekrényt?

Ha egyszer alaposabban megvizsgálnánk a hűtőszekrényünket mikroszkóp alatt, komoly meglepetésben lenne részünk. A viszonylagos alacsony hőmérséklet ellenére a hőtőszekrény falazatán és rácsain rengeteg baktérium él, amelyek közül néhány az egészségünkre is veszélyt jelent.

Számos kutatás támasztja alá, hogy a hűtőszekrényünk az otthonunk egyik leginkább fertőzött területe. Bizonyos tekintetben az illemhelyekkel vetekszik. A veszélyforrás mértéke természetesen a háztartásban élők hibája; nem takarítják és fertőtlenítik a felületeket, romlott és lejárt szavatosságú élelmiszert tartanak benne vagy egyszerűen rosszul állítják be az üzemi hőmérsékletet.

Az egészséges és biztonságos környezet megőrzése érdekében nagyon fontos betartani az alapvető ajánlásokat. Érdemes kitűzni egy napot minden egyes hónapban, amikor teljes takarítást végzünk a hűtőben. Jó ötlet lehet a hónap első vagy utolsó napját kitűzni e célra, amit mindig fejben tarthatunk. A romlott élelmiszerek eltávolításával azonban nem várhatunk heteket; ha romlott élelmiszert találunk a hűtőben, azt azonnal dobjuk ki!

Kép forrása: mindmegette

Így takarítsunk

Mielőtt elkezdenénk a tisztítás folyamatát, első lépésként el kell távolítanunk minden élelmiszert. Mivel az élelmiszereink nem érintkezhetnek semmilyen vegyszerrel, ezért teljesen ki kell pakolnunk a hűtő tartalmát. Erre a célra tökéletes megoldást jelent egy hűtőtáska, amely néhány jégakku segítségével hidegen tartható a takarítás idejére. A téli időszakban akár az erkély is jó megoldás lehet, arra azonban figyeljünk, nehogy madáreledellé tegyük a másnapi vacsoránkat…

A testi épségünk biztosítása érdekében áramtalanítsuk a készüléket! Fontos tudni, hogy az áramtalanításnak nem megfelelő módja a szabályozó letekerése vagy az esetleges kikapcsoló gomb használata. Az áramtalanítást tökéletes biztonsággal csak úgy tehetjük meg, ha egyszerűen kihúzzuk a csatlakozót a konnektorból. Ezt követően távolítsuk el az összes polcot, amit alaposan mossunk le és fertőtlenítsünk!

A hűtőszekrény belső felületein nem használhatunk agresszív vegyszereket, mivel azok maradványai jelentős mértékben ott maradnak a felületeken. A maradványok eltávolítását nehezíti, hogy nem alkalmazhatunk öblítést, ezért csak a vizes törlés jöhet szóba. Ezek tudatában használjunk inkább ecetes vagy citromos vizet. Az ilyen oldatok megfelelő fertőtlenítőszerek, noha a hatékonyságuk nem vetekedhet az agresszív tisztítószerekkel. A biztonságunk érdekében mégis érdemes megkötnünk ezt a kompromisszumot, hiszen a vegyszerekkel fertőzött élelmiszerek akár kisebb mérgezési tüneteket is produkálhatnak.

A tisztítás során kapjanak megfelelő figyelmet a belső sarkok és a szigetelő tömítések is. Ezek azok a felületek, amelyeken a legtöbb kórokozó megtapadhat. A tisztítást követően ne feledkezzünk meg a felületek szárazra törléséről sem.

Mikor érdemes új hűtő mellett dönteni?

Sokszor felmerül a kérdés, a régi hűtőszekrényt érdemes-e újra cserélni, ha már megkopott, a hatásfoka sem az igazi. A problémák hátterében sok esetben a rossz állapotban lévő szigetelő tömítés áll, aminek a cseréje relatív gyorsan és egyszerűen elvégezhető, ennek költségei pedig töredékét jelentik annak, amit az áramveszteséggel okozhat.

Ha úgy ítéljük meg, mégis új hűtőszekrényre van szükségünk, az esetben érdemes alaposan megfontolnunk a döntést, hiszen hosszútávra tervezünk. Tudnunk kell, hogy szabadon álló vagy beépített hűtőt szeretnénk, fehér vagy inkább inox dizájnt választanánk, tartalmazzon-e fagyasztóládát vagy sem…

A modern készülékek belső ergonómiája már szem előtt tartja a könnyű tisztítást lehetőségét. A kiválasztásnál ezt is érdemes lehet figyelni, hiszen a rendszeres hűtőtisztítás során rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak.