Kivi, a vitaminok forrása

Kivi, a vitaminok forrása

Kép forrása: dietmaker

A Kivi magas C-vitamin-tartalmának és jelentős ásványianyag-tartalmának köszönhetően kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az egész szervezet számára előnyösek.

A Távol-Keleten 700 éve termesztett, Kínából származó kivi az 1960-as évek elején került Amerikába, majd az 1900-as évek végétől kezdett elterjedni Európában. Kezdetben “kínai egresnek”, majd “dinnyének” nevezték. Mivel azonban mind az egres, mind a dinnye magas adókkal terhelt gyümölcs volt abban az időben, úgy döntöttek, hogy a gyümölcs és Új-Zéland ikonikus madara közötti hasonlóság miatt a nevet “Kivi”-re változtatják. A kivi gyümölcsét az Actinidiaceae családba tartozó növények termesztik, a fő fajta az Actinidia deliciosa. Növényét ritkán támadják meg kártevők, ami azt jelenti, hogy a forgalomba hozott gyümölcs szinte mindig mentes a növényvédő szerektől, ellentétben például a szőlővel vagy az őszibarackkal, amelyeket a fák finomsága miatt gyakran kezelnek növényvédő szerekkel.

Kivi erősíti az immunrendszert

A kivi különösen gazdag vitaminokban: 100 grammonként 85 milligramm C-vitamin található benne, ami több, mint a narancsban, a citromban és a paprikában, amelyeket tévesen a leggazdagabb gyümölcsöknek tartanak ebben a vitaminban. Ezért a napi egy kivi fogyasztása segít fenntartani a vitamin állandó napi bevitelét anélkül, hogy pótláshoz kellene folyamodnunk (a napi szükséglet 75 mg lenne). Ezért fogyasztása hasznos az immunrendszer erősítésére. A C-vitamint nemcsak az immunrendszer erősítése, hanem az erek védelme és a keringés javítása szempontjából is hasznosnak tartják. Megelőzheti és enyhítheti a terhességgel összefüggő keringési problémákat, mint például a nehéz lábak, a hajszálértágulat, a visszerek és az aranyér.

Ásványi anyagok

A kivi alacsony nátriumtartalmú, de tartalmaz kalciumot, rezet, magnéziumot, cinket és gazdag káliumban (400 mg. 100 grammonként) és más fontos ásványi anyagokban, ezért ajánlott azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek, amit gyakran a nátrium és a kálium közötti egyensúlyhiány okoz, de nem ajánlott veseelégtelenség esetén.
A kivi gazdag (E-vitamin) is, amely hasznos a szervezet védelmében a szövetek öregedésének következményeitől. Az E-vitamin a C-vitamin-, vas- és réztartalommal kombinálva antiszeptikus és vérszegénység elleni tulajdonságokkal ruházza fel a kivi gyümölcsöt. Ami az ásványi sókat illeti, 100 gramm kivi 70 milligramm foszfort, 25 milligramm kalciumot, 0,5 milligramm vasat és legfeljebb 5 gramm nátriumot tartalmaz.
Végül a magas kalcium- és foszfortartalom védő hatással van a csontokra, megelőzve és leküzdve a csontritkulást.

Kivi szabályozza a beleket

A kivi növényi rostokat tartalmaz, amelyek segítik a bélrendszer megfelelő működését és a székrekedés elleni küzdelmet. Emellett alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, 100 grammonként körülbelül 44 kilokalóriát tartalmaz.
A kivi összetétele: 84% víz;. 9% szénhidrát és nyomokban fehérje és zsír. A tanulmány szerint a kivi a legtápanyagdúsabb gyümölcs. Más tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a kivi az asztmások számára is hasznos, mivel a kivi csökkenti a legjellemzőbb tüneteket, például az éjszakai köhögési rohamokat és a légzési nehézségeket.

Antioxidáns

Egy kutatócsoport tanulmányt végzett a kivi antioxidánsairól, és az eredmények biztatóbbak voltak a vártnál. Az önkéntesek vizeletét elemezve, akik naponta három kivit ettek, megállapították a magas polifenol-tartalmat, ami egy antioxidáns fajta, különösen akkor, ha az önkéntesek az “arany” fajtát fogyasztották, szemben a “zöld” fajtával.
Ebből kiderült, hogy a kivi erős antioxidáns hatással rendelkezik, és különösen gátolja a zsír korai oxidációját, valamint megelőzi az oxidatív stressz okozta betegségeket.

Koleszterinellenes

A gyümölcs rosttartalma és az aszkorbinsav jelenléte segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, és szabályozza a cukrok felszívódását az emésztés során.
A kivi gyümölcsben található aszkorbinsav képes a koleszterint epesóvá alakítani és kiüríteni a szervezetből; a dohányosok vérében lévő aszkorbáthiányt e gyümölcs tulajdonságai ellensúlyozzák.

Védi a látást

A kivi gyümölcsben található zeaxantin és lutein jelenlétének köszönhetően a látás védelmet nyújt az öregedéssel szemben.